Viikon 40 hyvät & kivat

lokakuuta 10, 2022

Taas on kuluneen viikon hyvien ja kivojen juttujen listaamisen aika. Vointini ei ollut viime viikolla kovin hyvä ja jouduin käyttämään paljon aikaa lepäämiseen, joten iloa piti etsiä ja löytää pienistä asioista. Parhaita hetkiä olivat ne, kun oloni koheni sen verran, että jaksoin toteuttaa sisäistä marttaani, mikä taas vähensi stressiä tulevan talven energia- ja ruokalaskuista selviytymiseen liittyen. 

Hyödynsin viimeiset "halvan" sähkön tunnit

Hyvästelin "halvan" sähkön syyskuun viimeisen päivän iltana ja päätin, että koska uuni on kunnon sähkösyöppö, niin tulevien sähkölaskujen leikkaamiseksi meillä uuniruoat menevät nyt joksikin aikaa tauolle. Tiistai-iltana kuulin kuitenkin saaneeni väärää tietoa uuden sähkösopimuksen alkamisajankohdasta, sähkö kallistuisikin vasta huomenna keskiviikkona. Leveä hymy levisi kasvoilleni: huomenna muuten syötäisiin sitä ihanaa paahdettua kurpitsakeittoa, jota teen joka syksy oman maan kurpitsoista! Ja kun uunia nyt ryhtyisin lämmittämään, niin pitäisihän siitä ottaa kaikki ilo ja hyöty irti eli jotain muutakin ruokaa täytyisi kehitellä niistä raaka-aineista mitä kaapeista ja hyötypuutarhasta sattuu löytymään. 

"Säästettyäni sähköä" huudattamalla uunia tuntikausia puolikuntoisena ja sammutettuani sen kello 23.58 tiistain puolella oma oloni oli kuin roadkillillä, mutta jaksoin silti ihailla tiskipöydällä jäähtyviä kahta uunivuoallista kasvis-makkarahässäkkää, isoa kattilallista paahdettuja kasviksia ja kanaa sekä vuokaa, jossa lepäsi mun neljän seuraavan päivän aamupalani eli uunimunakas. Siitä olisi helppoa sitten seuraavina päivinä mikrota ruokaa, kun ei kokkausrupeaman aiheuttamalta ylirasitustilalta juuri muuhun kykenisi... En ollut enää seuraavana päivänä huonovointisuudessa velloessani ihan varma siitä oliko tuo mun järkkäämäni sähkönsäästötempaus sittenkään niin hyvä ja kiva idea, mutta toivottavasti viimeistään siinä vaiheessa taas hymyilyttää, kun katsoo tuon loppuviikon sähkönkulutuskäppyröitä. Ja se kurpitsakeitto, siitä tuli herkullista!   
 

Oman sadon kurpitsoita. 

Lehtikaali saa kasvaa vielä lavakauluksissa, sillä se ei ensimmäisistä kylmistä öistä hätkähdä ja tuoretta vihreää voi näin nauttia suoraan puutarhasta ensilumiin asti. 

Rakastan näitä helppoja aamuja, joina ei tarvitse kuin keittää kahvi ja työntää aiemmin valmistetun uunimunakkaan palanen mikroon lämpeämään. 


Opin lämmittämään taloa puilla

Kirjoittelin jossain aiemmassa viikkopostauksessani, että olen oppinut lämmittämään talousvettä energialaskuissa säästämiseksi öljyn sijaan puilla, ja kuluneella viikolla siirryin marttailun seuraavalle tasolle opettelemalla lämmittämään puilla koko taloa pelkän käyttöveden sijaan. Pannuhuoneessa sijaitsevaa öljykattilaa pystyy siis käyttämään sekä öljyllä että puilla, ja katkaisinta vääntämällä voi valita sen lämpeääkö vain hanasta tuleva käyttövesi vaiko myös patterit. On ollut iso ilo havaita, että sähkö- ja öljylaskuissa on mahdollista säästää, jos vaan jaksaa kaataa ja pilkkoa puita (minä en jaksa, toivottavasti mies jaksaa) ja lyödä kalikkaa pesään palamaan. 


Pakastin pinaattia 

Nyt aletaan olla siinä vaiheessa sadonkorjuuta, että valehtelisin, jos väittäisin saavani kasvimaan antimien talven varalle säilömisestä jotain erityisiä kiksejä - pikemminkin toivon, että loppuisi jo tämä ylimääräinen keittiörumba, koska normaalin ruokahuollon pyörittämisessäkin on ihan tarpeeksi hommaa vajaakuntoiselle. Silti, kyllähän se kivalta tuntuu, kun saa taas yhden satsin vaikka pinaattia nostettua kasvimaalta, nypittyä, pestyä, ryöpättyä, soseutettua ja laitettua jääpala- ja suklaamuoteissa pakkaseen annospaloina jäätymään, ja vielä hauskempaa on saada pitkin talvea kaivaa sieltä pakkasesta oman maan käytännössä ilmaista luomupinaattia ruokien joukkoon. Laitoin viime keväänä ekstrapaljon erilaisia vihreitä kasvamaan, koska ennakoin silloin jo ruoan hintojen nousua ja halusin tehdä asioita, joiden ansiosta voisin ruoan kallistumisesta ja pienistä tuloista huolimatta syödä myös tulevana talvena mahdollisimman fiksusti, ja nyt sitä satoa sitten korjataan. En suostu ottamaan asiasta paineita, vaan harrastan sadonkorjuuta pienissä erissä silloin kun vointi sen sallii. 


Pinaatti viihtyi kuluneena kesänä kasvimaalla hurjan hyvin. En tiedä kuinka mones iso ämpärillinen tuoretta pinaattia tämä on. 

Omenasato on tänäkin vuonna valtaisa ja iso osa omenoista on ihan täydellisiä! Rakastan erityisesti tätä lajiketta, jonka nimeä en tiedä. Seuraavana tehtävälistalla onkin oman sadon omenoiden keittelemistä soseeksi pakkaseen. 

Löysin syksyn ensimmäiset suppilovahverot 

Tämä syksy on ainakin meidän kulmilla Etelä-Suomessa ollut kummallinen, suppilovahveroiden nousua on saatu odottaa näihin päiviin asti. Lähimetsän vakiopaikaltani bongasin kuitenkin kuluneella viikolla lopulta ensimmäiset ruskeat lakit ja niitä riitti kuivumaankin asti yhden uunipellillisen verran, loput syön munakkaiden seassa. Tykkään suppiksista erityisesti siksi, että niitä on helppo säilöä myös talven varalle, koska niiden maku ja rakenne ei kärsi kuivatuksesta yhtään eikä kuivatukseen tarvitse käyttää sähköä, vaan se hoituu levittämällä sienet ihan vaan sanomalehden päälle kuivumaan. Viikon yksi hyvä uutinen oli myös se, että hirvikärpäsaika näyttäisi olevan ohi ja metsässä on taas mukavaa kulkea. 


"Nyt siellä kasvaa pieniä sieviä sieniä" soi päässäni sieniä kuivumaan levitellessäni. 


Meille ylimääräiset kissanruoat menivät käyttöön

Meidän kissamme eivät onneksi ole kovin nirsoja, mutta välillä tulee hutiostoksia tai sitten kissat kyllästyvät joihinkin ruokiin syötyään niitä pitkään. Näitä huteja meillä on ollut pitkään kerääntyneenä kellariin ja arkkupakkasen pohjalle. Onneksi asia tuli naapurin kanssa puheeksi, sillä naapurista löytyy kaksi viiksekästä kaveria, joille kelpaa kaikki. Tuli hyvä mieli siitä, että saatiin hankitut ruoat uppoamaan tyytyväisiin suihin eikä hävikkiä muodostunut. 

Hengittelin ja neuloin kotilaavulla

Huonompivointisina päivinäkin pyrin ulkoilemaan edes sen verran, että menen pihan perällä sijaitsevalle laavulle istumaan ja vaikka juomaan kahvia tai teetä. Parempana päivänä jaksan ottaa neuletyönkin mukaan ja edistää sitä. Näissä hetkissä elimistö lepää ja mieli rauhoittuu. 


Happea ja mielenrauhaa. 

Pitkästä aikaa neuletyön äärellä. 


Ihailin oman pihan ruskaa

Syksy on lempivuodenaikani ja rakastan kuljeskella luonnossa ja kaduilla tallentamassa syksyn sävyjä järjestelmäkamerani muistikortille. Tänä syksynä mulla ei ole juuri ollut tähän mahdollisuuksia ja se vähän harmittaa. Onneksi omalla pihallakin on nyt päässyt nauttimaan väriterapiasta. 






Läheiseni selättivät koronan 

Niin se korona vaan löysi muutama viikko takaperin munkin lähipiirini ihmiset, vaikka he ovat riskiryhmäläisinä eläneet varsin suojattua elämää ja pyrkineet välttämään tartunnan saamisen. Nyt tilanne näyttää kuitenkin hyvältä ja he ovat parantuneet eikä mitään jälkiseuraamuksia taudista ole havaittavissa. Etukäteen ja taudin aikanakin jännitin aika lailla sitä miten he tulisivat taudista selviämään, mutta nyt tämäkin asia on koettu eikä tarvitse enää arvailla, tämä on iso helpotus.  


Katsoin ruotsalaista Ohuella langalla -draamasarjaa

Ylen Areenaan ilmestyy sunnuntaisin jaksoja ruotsalaisesta Ohuella langalla -draamasarjasta, josta tykkään paljon. Kyseessä on sarjan kakkoskausi ja myös ykköskausi on katsottavissa Areenassa kokonaisuudessaan. Elämänmakuinen sarja kertoo malmölaisten poliisien elämästä eli se kuvaa poliisien arkea ja työtä. Katson aika paljon erilaisia rikossarjoja ja tämä ruotsalainen draamasarja on mukavaa vaihtelua niille poliisisarjoille, joissa pääpaino on rikosten ratkomisessa. Uusi kausi myös ilmestyy Areenassa aika tuoreeltaan eli sarjasta tekee kiinnostavan sekin että siinä käsitellään ajankohtaisia teemoja. 



///

Pieniä otteita -blogi muualla verkossa: 


You Might Also Like

3 kommenttia

  1. Käykö tuohon kurpitsakeittoon mikä tahansa kurpitsa? Ja minkälaisella reseptillä teet sen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä vaan kurpitsa käy, itse olen käyttänyt ainakin jätti- ja myskikurpitsaa. Lohkon kurpitsan ja kaiverran pehmeän sisuksen ja siemenet pois, päälle sivelen oliiviöljyä ja ripottelen vähän hyvää puhdistamatonta merisuolaa. Laitan lohkot uuniin paahtumaan 200 asteeseen, kunnes hedelmäliha on ihan pehmeää ja lusikalla kuorista kaavittavissa. Lisäksi paahdan yleensä jotain muitakin kasviksia isohkoina lohkoina oliiviöljyssä pyöritettynä - usein bataattia, porkkanaa, sipuleita, paprikaa... Paahdetut kasvikset kattilaan ja soseeksi, mausteeksi laitan yleensä valkosipulia, tuoretta inkivääriä, chiliä, kurkumaa, mustapippuria. Lopuksi sekaan vielä purkki kookosmaitoa ja jotain protskua - vaihdellen esim. kanaa, pekonia, kikherneitä. Tuoretta korianteria mielellään valmiin keiton päälle ja paahdetut kurpitsansiemenet on hyviä siinä myös, jos ne jaksaa ottaa talteen ja paahtaa. Kannattaa tehdä iso satsi kerralla, koska maku vaan paranee päivien mittaan. Ja on hyvää myös pakkasesta otettuna.

      Poista
    2. Täytyy testata! Viimeistään kekrinä 😊

      Poista

Kiitos kun luit! Ilahdun, jos jätät käynnistäsi jäljen.