Parempaa kuin uuden vuoden lupaukset: Unravel Your Year -työvihko ja tukisanan valitseminen

joulukuuta 31, 2022Loppuvuoden kohokohtia mulle on ehdottomasti välipäivät ja laskeutuminen kohti uutta vuotta sekä uuden vuoden rituaalien suorittaminen. Haluan kertoa nyt lyhyesti ehkä tärkeimmästä rituaalistani, jonka muistan kuuluneen elämääni ainakin vuodesta 2016 asti, ja se on Unravel Your Year -työvihkon, jossa reflektoidaan mennyttä vuotta ja asetetaan suuntaviivoja tulevalle, täyttäminen. Kyse ei ole uuden vuoden lupausten tekemisestä, vaan jostain paremmasta, joten jos olet kyllästynyt tekemään lupauksia, jotka menevät rikki aina viimeistään helmikuussa, mutta nautit silti jonkinlaisen tilinpäätöksen ja suunnitelmien tekemisestä vuoden vaihtuessa, niin jatka lukemista. Vihkon on luonut kirjailijana, valokuvaajana ja opettajana toimiva Susannah Conway, joka julkaisee vihkosta joka vuosi uuden, sille vuodelle päivitetyn version, kaikkien halukkaiden maksutta ladattavaksi ja täytettäväksi. Tämän vuoden työvihkon löydät täältä. 

Työvihko koostuu kahdesta osiosta. Ensimmäisessä osiossa käydään läpi päättyvän vuoden tapahtumia ja pohditaan oppeja, joita siitä käteen jää. Toisen osion aluksi valitaan alkavaa vuotta ajatellen sana tai sanoja, jonka tai joiden on tarkoitus toimia toiminnan ja ajattelun tsempparina, motivaattorina ja tukijana tulevan vuoden ajan. Esimerkiksi jos on jo etukäteen tiedossa, että tuleva vuosi tulee vaatimaan suurten ratkaisujen tekemistä, niin valittu sana voi olla vaikkapa ROHKEUS, tai jos toivoo hektisen vuoden jälkeen rauhallisempaa elämää, niin sanaksi voi valikoitua esimerkiksi RAUHA tai TASAPAINO. Tukisanan valitsemisen etu on se, että sitä ei voi rikkoa kuten uuden vuoden lupausten kanssa helposti käy, jolloin ei synny myöskään kokemusta epäonnistumisesta, mutta sanan mielessä pitäminen auttaa kuitenkin suuntaamaan huomiota asioihin, joita toivoo saavansa tulevan vuoden aikana aikaan, ja pitää yllä oikeanlaista mielentilaa. Tämä kaikki voi kuulostaa sekavalta, mutta on ihan yksinkertaista, kun asiaan tutustuu. Jos sanan valitseminen tuntuu hankalalta, niin Susannahilta löytyy myös työvihko nimeltä Find Your Word (joka tulee automaattisesti mukana ladattaessa Unravel-työvihko Susannahin sivuilta) sanan valitsemista avittamaan. Kun sopiva sana on löytynyt, niin työvihkossa siirrytään pohtimaan tuon sanan tai sanojen käytäntöön panoa sekä niitä toiveita ja suunnitelmia, joita kullakin alkavan vuoden suhteen on. Lopuksi vihkossa katsotaan vielä vuoden ja kahden vuoden päähän tästä hetkestä, ja viimeisiltä sivuilta löytyvät kuukausikohtaiset sivut, joille voi kirjata ajatuksiaan ja huomioitaan kuluneesta kuukaudesta aina kuukauden päätteeksi. 

Jo se, että työvihkon täyttäminen on kuulunut mieluisimpiin loppuvuoden aktiviteetteihini ja suosikkirituaaleihini ainakin vuodesta 2016, kertoo siitä, että koen Susannahin menetelmän hyödyllisenä ja toimivana. Vuosi sitten elämäntilanteeni oli sellainen, että en päässyt työvihkon täyttämisessä alkua pidemmälle enkä jaksanut tukisanaakaan valita, ja fiilis oli vuoden vaihtuessa kummallisen tyhjä, orpo ja eksynyt. Tänä vuonna halusin ehdottomasti varata tarpeeksi toimintakykyistä aikaani vihkon täyttämiseen ennen vuoden vaihdetta ja laitoin tulostimen laulamaan heti välipäivien aluksi. Olen ollut koko tämän viikon hiukan huonossa hapessa liian tiukasti aikataulutetun jouluviikon, johon mahtui joulun lisäksi myös hoitojakso sairaalassa, jäljiltä, mutta aina kun mulla on ollut hetki jaksamista, niin olen täytellyt vihkoja ja se ensi vuoden sanakin taitaa olla jo löytynyt! Siitä sekä kaikesta siitä, mitä mennyt vuosi on opettanut ja millaisena tulevan vuoden koen, lisää toisessa postauksessa. 

Nyt on kuitenkin aika alkaa pikku hiljaa valmistaumaan uuden vuoden viettoon. Meillä vuosi vaihtuu pihasaunassa saunoen, hyvin syöden ja ehkäpä myös naapureiden kanssa uuden vuoden kunniaksi skoolaten. Toivottavasti myös sulla on mahdollisuus juhlia vuoden vaihtumista itsellesi mieluisissa merkeissä. ///

Pieniä otteita -blogi muualla verkossa: You Might Also Like

0 kommenttia

Kiitos kun luit! Ilahdun, jos jätät käynnistäsi jäljen.