Mausteista, raikasta ja rapsakkaa: nyhtökanaa ja coleslaw'ta soccapohjalla (maidoton, gluteeniton/viljaton)

huhtikuuta 29, 2022



Jaan uudelleen vanhassa blogissani jo julkaisemani ruokaohjeen, joka on itselleni niin mieluinen, että haluan saada sen muistiin sekä laittaa jakoon, jos joku muukin innostuu sitä kokeilemaan. Resepti kokonaisuudessaan on viljaton (ja siten myös gluteeniton) sekä maidoton ja se sopii esimerkiksi Wahlsin ruokavalion ykköstasoa noudattavalle. Annoksen tähti on hajoavan pehmeäksi kypsennetty, makeantulinen nyhtökana, joka saa seuraukseen kirkasta kaalisalaattia ja alustakseen rapeaksi paistetun soccan, joka on kikhernejauhoista valmistettu ohutleipä. Kokonaisuus saattaa kuulostaa työläältä, mutta sitä se ei todellakaan ole, ja itse ainakin valmistin kanaa ja coleslaw'ta kerralla isot annokset, jotta ruokaa riittää useammaksi kerraksi. Socca kannattaa paistaa aina juuri ennen syömistä, että se pysyy rapeana. Ruoka on hyvää myös ilman soccapohjaa, jos sitä ei jaksa joka aterialle valmistaa. 

Nyhtökanan ohjeen bongasin Henskiksen hekumalliset herkut -blogista ja muokkasin sitä vähän sen mukaan, mitä raaka-aineita omasta jääkaapista löytyi. Coleslaw'n ja soccan väsäsin ulkomuistista tehtyäni niitä aiemmin monia kertoja enkä mitannut kaalisalaatin mausteita tarkasti, kannattaa maistella salaattia sitä valmistaessaan ja muistaa, että se maustuu vielä lisää tekeytyessään. Tähän annokseen sopii mielestäni parhaiten juuri kirkas, raikas kaalisalaatti majoneesisen version sijaan. 

Nyhtökanan valmistuminen ottaa useamman tunnin, joten sen tekemisestä kannattaa lähteä liikkeelle. Kanan kypsyessä kannattaa tehdä kaalisalaatti jo maustumaan. 


Nyhtökana eli pulled chicken 


n. 1 kg kanan paistileikkeitä (alkuperäisessä reseptissä käytetään broilerin fileepihvejä, mutta mielestäni rasvaisempi paistileike toimii tässä reseptissä paremmin ja on myös hinnaltaankin edullisempaa) 


Maustekastike: 

8 rkl fariinisokeria

6 rkl gluteenitonta soijakastiketta

4 rkl tomaattipyrettä 

4 rkl omenasiiderietikkaa (tykkään tästä Foodinin etikasta

n. 1 rkl Poppamiehen Chipotle savuchilikastiketta

4 isoa valkosipulin kynttä

n. 1 rkl sriracha-chilikastiketta 

4 tl sitruunamehua

(Huom. en mitannut chilikastikkeiden määriä, vaan määrät ovat arvioita - maistele, mikä chilin määrä on omaan suuhusi sopiva!) 


Valmistus: 

Ota kanat huoneenlämpöön lämpeämään vähintään puoli tuntia ennen ruoan uuniin laittamista. Valmista maustekastike sekoittamalla reseptissä mainitut ainekset keskenään. Laita paistileikkeet uunivuokaan tai pataan (itse tykkään käyttää rautapataa, kaikki liha hautuu siinä ihanan mureaksi) ja kaada maustekastike leikkeiden päälle. Peitä vuoka foliolla tai kannella. Laita ruoka hautumaan 150-asteiseen uuniin noin kolmeksi tunniksi. Nostele ylikypsät leikkeet lautaselle ja riivi ne kahta haarukkaa käyttäen ohuiksi säikeiksi. Nosta kana takaisin maustekastikkeen joukkoon. 




Kirkas kaalisalaatti eli coleslaw  


Noin puolet isosta valkokaalista tai kokonainen pieni valkokaali


Maustekastike (en mitannut määriä, maistele!):

hunajaa

2 isoa valkosipulinkynttä

iso loraus omenasiiderietikkaa

iso loraus sitruunamehua

neitsytoliiviöljyä 

mustapippuria 

puhdistamatonta merisuolaa 

Dijon-sinappia  


Valmistus: 

Leikkaa kaali niin ohuiksi, suuhun sopiviksi suikaleiksi kuin jaksat - mitä ohuempaa, sen parempaa. Nostele kaali kulhoon. Sekoita maustekastikkeen aineet keskenään mielellään eri astiassa, jotta saat siitä hyvän makuista, ja lisää kastike sitten kaalin joukkoon. Sekoita hyvin ja nosta salaatti jääkaappiin tekeytymään. 


Kikhernejauho-ohutleipä eli socca ( annoksesta tulee 4 pientä tai 2 isoa soccaa)


2 dl kikhernejauhoa

2 dl vettä 

puhdistamatonta merisuolaa

mustapippuria

muita haluamiasi mausteita 

neitsytoliiviöljyä paistamiseen


Valmistus: 

Mielestäni socca on parasta uunissa valurautapannussa valmistettuna, mutta siitä tulee hyvää myös liedellä paistinpannussa paistaen. 

Jos käytät uunia: laita uuni lämpeämään 220 asteeseen ja lämmitä siellä samalla valmiiksi valurautapannu. Valmista taikina sekoittamalla ainekset keskenään oliiviöljyä lukuunottamatta. Ota kuuma pannu uunista ja kaada siihen ensin reilusti oliiviöljyä ja sitten taikinaa. Jos pannu on pieni, niin 1/4 taikinasta on sopiva määrä, isolle pannulle laita puolet taikinasta. Ole nopea taikinan pannulle levittämisen kanssa, taikina jähmettyy kuumassa pannussa nopeasti. Laita pannu takaisin uuniin noin 15 minuutiksi, kunnes leipä on kevyesti ruskistunut ja mukavan rapsakka. Itse tykkään aika rapeasta versiosta ja annan leivän olla uunissa vähän pidempään. 

Jos valmistat leivän liedellä: valmista taikina. Lisää paistinpannulle reilusti oliiviöljyä ja sen perään osa taikinasta (isolle pannulle puolet ohjeen taikinamäärästä). Itse laitan öljyn ja taikinan kylmälle pannulle, jotta saan taikinan hyvin leviämään, ja laitan sitten vasta levyn kuumentumaan. Paista keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes taikina on hyytynyt. Käännä leipä lastalla ja paista vielä toiselta puolelta, kunnes se on mukavan ruskea ja rapsakka. Liedellä leivästä ei tule ihan yhtä rapeaa kuin uunissa valmistaen. 


Annoksen kokoaminen: 

nosta kuuma socca pannusta lautaselle ja lado päälle mukava määrä nyhtökanaa sekä ihanan raikasta kaalisalaattia. Jos paistoit soccan rapeaksi pienellä pannulla uunissa, niin herkun syöminen onnistuu sormin, muutoin kannattaa ehkä käyttää aterimia. Nauti mieluisesi juoman kanssa ja mielellään hyvässä seurassa, esimerkiksi täyteläinen punaviini sopii tämän ruoan kylkeen mielestäni loistavasti. Jos testasit reseptiä, niin kerrothan mitä tykkäsit siitä! 


///

Pieniä otteita -blogi muualla verkossa: 



You Might Also Like

0 kommenttia

Kiitos kun luit! Ilahdun, jos jätät käynnistäsi jäljen.