Raskaan alkuvuoden jälkeen kesä omalla mukavuusalueella houkuttaa

kesäkuuta 04, 2022



Tehdessäni bullet journaliini uutta viikkoaukeamaa tajuan sen vasta kunnolla: se on kesä nyt. Nyt jo! Miten se voi olla jo nyt, hädin tuskin ehdin aloittaa kevään fiilistelyn! Tunteen ajan kulumisen nopeutumisesta taitaa jokainen kokea vuosien karttuessa, mutta mulla tätä ajan kiihtymisen ja katoamisen fiilistä vahvistaa vielä kuuden viikon sykli, jossa elän sairauteni ja sen hoitojaksojen takia, sekä se tosiasia, että jokainen hoitojakso toipumisineen ja sängyn pohjalla vietettyine päivineen nielaisee mun elämästäni kerralla aina noin kahden viikon jakson. Kahdessa viikossa luonnossa ehtii etenkin kasvukaudella tapahtumaan paljon ja se maailma, joka horroksestaan heräilevää odottaa, näyttää aika erilaiselta kuin maailma ennen sairaalaan ovesta sisään astelemista. 

Koska kesä pääsi tänä(kin) vuonna yllättämään mut jostain takavasemmalta, niin kesäsuunnitelmatkin ovat pääosin tekemättä. Sen verran tosin on jo selvää, että sairauteni ja sen hoidot eivät anna mulle kesälläkään lomaa, joten parisen viikkoa juhannuksesta eteenpäin sekä elokuun kaksi keskimmäistä viikkoa menevät sängyssä ja pihakeinussa torkkuen. Onneksi on viikot koomailuviikkojen väleissä - ne sisältävät varovaisen lupauksen siitä, että arkeen voisi mahtua myös vähän elämää ja kivoja kesäasioita.  Tänä keväänä näitä potentiaalisesti toimeliaampiakin viikkoja on synkistänyt epätavallisen voimakas uupumus, jonka liitän ainakin alkuvuodesta saamiini rokotteisiin, mutta toivon tilanteen olevan nyt pikku hiljaa tasaantumassa ja oman normaalini palautuvan. 



Olen kysellyt nyt itseltäni mitä näiltä hoitojaksojen välisiltä kesäviikoilta toivon, ja vastaus on: parempaa fyysistä vointia, joka mahdollistaa kesästä nauttimisen, ja mielenrauhaa. Kaipaan asioita, joita alkuvuoteni ei ole tarjonnut. Näinhän se usein menee, että esimerkiksi moni hektistä ja sosiaalista työelämää elävä toivoo kesälomaltaan arjen vastapainoksi rauhoittumista ja yksinoloa, kun taas esimerkiksi yksinäistä etätyötä kotona tekevä kaipaa lomaltaan seikkailuja, sosiaalisuutta ja irtiottoja. Itse elän tällä hetkellä arkea, joka voi näyttää ulkoa käsin havainnoituna ehkä siltä, että mun elämässäni ei tapahdu mitään, mutta todellisuudessa elämä kroonisen, invalidisoivan sairauden kanssa on jatkuvaa monella eri rintamalla tapahtuvaa kamppailua, ja tavallinen, tylsä, tasainen arki on asia, josta voin vain haaveilla. Ja siitä myös haaveilen! 

Vaikka en siis ole koko alkuvuonna konkreettisesti poistunut kotoani tai meidän landelta juuri muualle kuin sairaalaan, niin sisäisesti olen elänyt jonkinlaisessa vuoristoradassa (on ollut omia ja läheisten terveystaisteluita, koronastressiä ja sotaa Euroopassa seurannaisvaikutuksineen), ja eniten kaipaan nyt ihan vaan sitä, että saisin ottaa hetken iisisti tutuissa, turvallisissa maisemissa ja keskittyä palauttamaan elämääni sellaisia hyvää tekeviä, turvallisia rutiineja, joita en ole jaksanut uupumuksen ja stressin takia pitää kunnolla yllä ja jotka auttavat mua voimaan fyysisesti ja psyykkisesti paremmin. Haaveilen fyysisen vointini kohenemisesta sen verran, että pystyisin kesällä tekemään asioita, joista nautin. Olisin onnellinen, jos jaksaisin lukea kirjoja pihakeinussa, kävellä kameran kanssa metsässä, aloittaa jonkun isomman neuleprojektin, tehdä puutarhatöitä ja käydä kalassa. Myös joku pikku parin yön reissu vanilla johonkin uuteen luontokohteeseen on toiveissa ja suunnitelmissa. 



Kun mietin alkuvuotta, niin huomaan olleeni niin heikossa kuosissa, etten ole pakollisten arkiaskareitten hoitamisen takia jaksanut tehdä paljoakaan. En ole lukenut tämän vuoden aikana esimerkiksi yhtään kokonaista kirjaa (!!!), mikä on mulle todella epätyypillistä, sillä rakastan lukemista ja opiskelemista - The Wahls Protocol -kirjan lukuprojektikin on juuttunut puoliväliin. Neuletöistä on valmistunut kahdet perussäärystimet ja yhdet sukat, toiset sukat ovat olleet vaiheessa viimeiset kaksi kuukautta. Kameran jaksoin kaivaa esille vasta vappuna enkä kykene editoimaan raakakuvia, koska en ole jaksanut fiksata editointiohjelmaa toimintakuntoon. En muista olenko katsonut yhtään elokuvaa, sillä elokuvien juoniin keskittyminen on tuntunut liian raskaalta. Hyötypuutarhan istutukset saatiin toukokuussa tehtyä, mutta mies hoiti kaikki raskaimmat hommat. Bloggaaminen on oikeastaan ainoa harrastus, jota olen jaksanut pitää yllä, ja tämän harrastuksen miellän osin työnä, koska bloggaaminen on mulle myös kuntoutumisen apuväline. 

Mitä nämä hyvää tekevät rutiinit ja tavat siis ovat, joiden mä toivon auttavan kroppaani toipumaan alkuvuoden rasituksista kesänviettokuntoon? Ja mitä asioita mun kannattaa nyt kesällä karsia ja välttää voidakseni mahdollisimman hyvin? 

Näihin asioihin haluan tänä kesänä panostaa: 

  • Ilon ja hyödyn irti ottaminen villivihannessesongista, oman hyötypuutarhan ja metsän antimista sekä kotimaisten kasvisten satokaudesta. Salaatti-, kirsikka-, mansikka-, kantarelli- ja herneöverit, here I come! Ruoalla on valtavan suuri vaikutus vointiini ja sesongissa olevista kasviksista nauttiminen on myöskin yksi kesän isoista iloista. Ja kun syön paljon kasviksia, niin terveyden kannalta huonoja, tulehdusta buustaavia ainesosia lautaselle mahtuu paljon vähemmän, mikä on terveyden kannalta edullista. 
  • Ulkona ajan viettäminen ja kevyt liikunta, jos olo sen sallii. Joka päivä kannattaa edes hetken verran hengitellä ulkona ja haistella kesän tuoksuja, jos ei muuten niin juomalla kuppi teetä pihakeinussa. Hellepäivinä mun ei kuitenkaan kannata pakottaa itseäni kuumimpana aikana ulos, sillä kuumuudensietokykyni on neurologisen sairauteni takia heikentynyt ja Suomen helteet tekevät olosta nopeasti tosi tukalan ja huonon. Kuumimpina päivinä ilta- tai yökävelyt ilahduttavat. 
  • Sen unen ja levon, jota kroppa pyytää, sille salliminen. Päiväunien väliin jättäminen, jos niille on tarve, kostautuu. 
  • Rasitusikkunassa pysytteleminen, jos ei ole aivan pakottavaa syytä ylittää sen rajoja, sekä aktiivisuuden ja levon rytmittäminen kropan tarpeita kuunnellen. Koska oma rasitusikkunani on tällä hetkellä melko pieni, niin isoja suunnitelmia ei nyt kannata tehdä eikä päivää kohti kannata suunnitella montaa aktiviteettia. Jos aktiivisuutta tulee enemmän kuin olisi järkevää, niin seuraavana päivänä on oltava mahdollisuus palautumiseen. Toisaalta on ihan ok laittaa välillä psyykkinen hyvinvointi ja ihmissuhteet hetkellisesti fyysisen hyvinvoinnin edelle ja tehdä itselle tärkeitä ja merkityksellisiä asioita, vaikka se tietäisi fyysisen voinnin hetkellistä takapakkia - koko elämä ei voi jatkuvasti pyöriä fyysisen terveyden ja oman navan ympärillä. 
  • Sosiaalisuuteen ja yksinoloon sopivassa suhteessa panostaminen, kumpaakin tarvitaan.
  • Toimintakykyisen ajan varaaminen kivoille ja rentouttaville, stressiä purkaville asioille. Mulle näitä asioita ovat esimerkiksi elävän tulen tuijottelu, luonnon tarkkailu, oleskelu veden äärellä, metsässä kameran kanssa käveleminen, elävä musiikki, kirjoittaminen, lukeminen ja neulominen. 

Näitä asioita haluan välttää: 

  • Itselle parhaiten sopivasta ruokavaliosta liiaksi poikkeaminen. Toisaalta myöskään syömisistä stressaaminen ei tee hyvää. Sallin itseni ottaa kesä"lomalla" syömisten suhteen vähän rennommin, pitäen kuitenkin tiukan linjan pahimpien tulehdusta buustaavien ruoka-aineiden suhteen.
  • Kesän "suorittaminen". Jokaista kesäpäivää ei ole pakko elää kuin se olisi viimeinen, vaan on ihan ok vaikka vetää verhot auringonpaisteisen ikkunan eteen ja katsoa koko päivä sarjoja tai lukea hämärässä viilentävän ilmalämpöpumpun alla kirjaa, jos siltä tuntuu. Kaikkiin kutsuihin osallistua erilaisiin kesätapahtumiin tai juhliin ei tarvitse vastata kohteliaisuudesta kyllä, jos voimavaroja tai halua osallistumiseen ei ole. "Ämpärilistoja" kesäasioista ei kannata tehdä, jos se synnyttää paineen listan läpi suorittamiseen.  
  • Liiallinen uutisten seuraaminen. Ennen Ukrainan sodan alkamista välttelin tietoisesti uutisten seuraamista alentaakseni kroonisesti koholla olevia stressihormonitasojani, eli annoin itselleni terveyssyistä luvan käpertyä omaan kuplaani saadakseni vointiani paremmaksi, mutta sodan alettua tarve saada tietoa maailman tapahtumista kasvoi niin suureksi, että palasin uutisten aktiiviseksi kuluttajaksi. Se, että tietää, mitä maailmassa ja lähialueilla tapahtuu, tietyllä tapaa rauhoittaa ja tuo hallinnan tunnetta, vaikka tieto samalla myös lisää tuskaa. Paluuta omaan kuplaan ei nyt ole, mutta luulen, että voisi tehdä hyvää rauhoittaa kesällä edes muutama viikko uutisten seuraamiselta ja antaa aivoille ja kropalle aikaa rauhoittua. 
  • Liiallinen somettaminen. Aivoton ja tarkoitukseton scrollailu on aikamoinen aika- ja energiasyöppö. Jospa ottaisin välillä puhelimen sijaan käteen vaikka sen kirjan, jonka lukemista olen kaivannut?  
  • Säistä stressaaminen. Sää ei välitä siitä mitä mieltä mä siitä olen eikä se reagoi mun toiveisiini, joten mun on ihan turhaa käyttää energiaani säistä murehtimiseen. Sää on mikä on, ja sen mukaan mennään, mitä tarjolla on. Saan olla harmissani, jos vanireissu peruuntuu siksi, että juuri silloin, kun muu elämäntilanne mahdollistaisi reissun, niin helle tai hirmumyrsky estää sen toteutumisen, mutta ei mun kannata asialla koko "lomaani" pilata. Syksylläkin voi retkeillä, jos se ei kesällä onnistu.




Tätä kirjoittaessani mulle alkaa olemaan selvää mitä tältä kesältä toivon ja mitä en ainakaan halua. En kaipaa tältä kesältä jännitystä tai suuria seikkailuja (paitsi jos ne tapahtuvat kirjan sivuilla tai elokuvissa), tutustumista uusiin kulttuureihin ja ihmisiin tai pyrkimistä ulos mukavuusalueeltani sekä itseni ja omien rajojeni ylittämistä. (Ja täytyy todeta, että tämähän on tässä koronatilanteessa ja nykyisillä bensan hinnoilla mitä parhain uutinen!) Sen sijaan haluan etsiytyä mukavuusalueelleni ja pysytellä siellä sekä elellä tämän kesän ennen kaikkea omia rajojani kuunnellen ja kunnioittaen, akkujani ladaten sekä arkisista asioista ja pienistä kesän iloista nauttien. Syksyllä tätä blogia toivottavasti kirjoittaa energisempi, iloisempi, rentoutuneempi ja toimintakykyisempi ihminen, joka jaksaa taas katsoa uteliaasti horisonttiin ja tarttua haasteisiin ja tilaisuuksiin.  



(Postauksen kuvat ovat meidän landelta toukokuun 28. päivältä, jolloin kuvasin pihamaamme sillä hetkellä valkoisina kukkivat ihanuudet.) 


///

Pieniä otteita -blogi muualla verkossa: 




You Might Also Like

0 kommenttia

Kiitos kun luit! Ilahdun, jos jätät käynnistäsi jäljen.