Maalla kaupungin ja maailman melskeitä paossa

kesäkuuta 16, 2022





Olen viettänyt viimeisen kuukauden käytännössä maalla lukuunottamatta paria Tampereen-reissua. Viihdyn kesällä maalla muutenkin, mutta tällä kertaa näin tiiviiseen maalaiselämään on syynä kotimme naapuritontille ilmestynyt rakennustyömaa. Naapuriin piti muuttaa lapsiperhe, joka rakentaisi omakotitalon ja säilyttäisi muun tontin ihanan vihreänä, mutta toisin kävi ja tontti menikin rakennusurakoitsijalle, joka päätti pistää rahoiksi, kaataa alueelta kaikki puut ja rakentaa tontin aivan täyteen. Tämän kesän osalta projekti tarkoittaa sitä, että työkoneet alkavat laulamaan aamuseiskalta ja melusaastetta ja pöllytystä kestää pitkälle iltapäivään. Kotona ei ole rauhaa sisällä eikä ulkona ja nukkua täytyy tulpat korvissa, jos nukkua haluaa. Tilanne on kaikkien alueella asuvien kannalta tylsä, mutta näin kroonisesti sairaana ja stressaantuneena se tuntuu sietämättömältä, koska ilman tarvitsemaani lepoa ja rentoutumista mun vointini romahtaa nopeasti ja musta tulee aivan hyödytön. Olen niin onnellinen, että meillä on meidän lande, minne olen voinut paeta melua ja tilanteen synnyttämiä huonoja fiiliksiä. 





Maalla olen tykännyt olla ulkona niin paljon kuin mahdollista paitsi siksi, että kesällä on mukavaa viettää aikaa ulkona, niin myös siitä syystä, että sisällä ei ole kovin viihtyisää. Meidän lande on mieheni vanha mummila eli pieni vanha maatila, jonka asuinrakennus on yli sadan vuoden takaa, ja viimeisimmät remontit on käsittääkseni tehty 70-luvulla, joten kaikki on aika kulahtanutta. Lisäksi nurkat ovat edelleen täynnä mummilan tavaroita, jotka ovat jääneet sijoilleen edellisten sukupolvien jäljiltä. Nostalgikkona ja tavaroihin kiintyvänä ihmisenä mun mieheni on huono luopumaan vanhoista tavaroista, joten elämme maalla aikamoisessa museossa. Itsekin tykkään vanhoista esineistä ja siitä, että paikan tunnelma säilytetään ajanmukaisena, mutta liika on liikaa ja ahdistun tarkoituksettomasta tavarapaljoudesta, joten tilojen ahtaus, täysinä tursuavat kaapit ja hyllyt sekä sisustuksen tunkkaiset värisävyt kyllä käyvät hermoille. Jos homma olisi musta kiinni, niin tavaroita raivattaisiin rankalla kädellä, tiloista tehtäisiin helpommin siistinä pidettävät ja osiin seinistä sudittaisiin raikkaampia sävyjä. Mihinkään isompaan remonttiin ei ole minkään sortin resursseja, mutta näillä toimenpiteillä talosta saisi jo paljon viihtyisämmän. Mutta koska paikka tavaroineen kuuluu miehelleni eikä hän ole ollut valmis suurempiin muutoksiin, niin tyydyn vaan roudaamaan ylimääräisiä rojuja piiloon varastona palvelevaan takkahuoneeseen ja sulkemaan oven sekä pyrkimään unohtamaan koko huoneen olemassaolon.

Pieniä parannuksia on tänä kesänä tehty tai tekeillä, jotta viihtyminen maalla olisi helpompaa: hommattiin ahtaan ja huonon jääkaapin tilalle kunnollinen, isompi jääkaappi, jossa ruoka säilyy paremmin ja jonne mahtuu kerralla noin viikon ruoat, mikä on hyvä asia, sillä lähin kauppa on 15 kilometrin päässä ja turhaa ajelua yritetään välttää. Lisäksi mun on tarkoitus tyhjentää iso komero/vaatehuone anopilta jääneistä tarpeettomista kankaista (hän oli ammatiltaan käsityönopettaja, joten kankaita ja muita käsityötarpeita riittää) ja tehdä siitä säilytyspaikka vaatteille ja muille tavaroille, jotka tuon mukanani kotoa maalle. Tähän mennessä vaatteet ovat lojuneet ryppyisinä laukuissa ja epämääräisissä nyssäköissä pitkin makuuhuoneen lattiaa ja jokaista alushousujen tai sukkien metsästystä on seurannut litania kirosanoja ja piikki verenpaineissa. Nykyään talosta löytyy myös peili, jonka avulla voi laittaa itsensä ihmisen näköiseksi hiihdeltyään ensin päiviä, ellei viikkoja huolettomasti tukka takussa pieruverkkareissa ja kumisaappaissa. 

Tosiaan nyt kesällä olen viettänyt aikaa ulkona aina kun se vaan on ollut jaksamisen ja sään puolesta mahdollista. Pihakeinun katos tarjoaa suojaa sateelta ja pahimmalta paahteelta ja sinne voi pystyttää toimiston tai vaikka neuloa. Laavulla on mukavaa tehdä ruokaa tulella tai istuskella muuten vaan. Sekä keinusta että laavulta aukeaa näkymä pellolle, jolla vierailee jatkuvasti niin peuroja, hirviä, jäniksiä kuin kettukin. Ilveksenkin kerrotaan näillä nurkilla liikkuvan, mutta mulla ei ole ollut vielä onnea tätä isoa kissaa bongata. Yksi oravapesue on jo kasvanut talon välikatossa ja lähtenyt valloittamaan maailmaa. Pihapiirissä pesii ainakin kirjosieppoja sekä tali- ja sinitiaisia ja lehtokurppa lentää aina illan hämärtyessä pihan yli reviirilentoaan. 


Nurmikon leikkaaminen keskeytyi tämän upeuden bongaamiseen. Google kertoi nimekseen horsmakiitäjän. 

Pihakeinuelämää. 


Puutarhassa yrtit, salaatit ja muut vihreät kasvavat lavakauluksissa kovaa vauhtia ja kasvimaalla sipulit ja perunat kukoistavat - kuten tekevät myös rikkakasvit, joille pitäisi jaksaa antaa kyytiä niin pian kuin mahdollista. Esikasvatetut kurpitsat ja kesäkurpitsat sain maahan toissapäivänä. Satoa on saatu kerätä jo lipstikasta, jota laitoin eilen kuivumaankin, sekä salaateista ja raparperistä. Myös villivihanneksia olen jonkin verran hyödyntänyt, mutta harmikseni en ole ainakaan vielä jaksanut niitä kerätä kuivumaan talvea varten. Vielä onneksi ehtii. 


Tuloillaan vielä yksi kasvatuslaatikko lavakauluksesta rivin jatkoksi. 

Aloitettiin kasvatuslaatikon perustaminen poistamalla nurmikko lavakauluksen kokoiselta alueelta ja kääntämällä nurmipaakut ylösalaisin laatikon pohjalle. 

Nurmipaakkujen päälle laitettiin tällä kertaa kuivia oksia ja ruohosilppua. Nähtäväksi jää oliko nurmisilpun käyttäminen hyvä idea vai saadaanko sen ansiosta nyppiä ekstrapaljon rikkaruohoja. 

Seuraavaan kerrokseen laitettiin hevosen peetä ja ohut kerros sanomalehteä. 

Lopuksi vielä kerros multaa, muutama ripaus kanankakkaa ja istutushommiin. 

Sijoitettiin laatikot keinun taakse, koska siinä on niille hyvä puolivarjoinen paikka. Keinussa istuessa pääsee tuoksuttelemaan vienoa kanankakan tuoksua. 

Ekat oman maan salaatit. Let the salaattiöverikausi begin!


Kerran kesässä pitää herkutella nokkosletuilla, testaamani gluteeniton ja maidoton taikina toimi loistavasti. Täytteenä savukalaa ja kaurapohjaista "fraichea" ruohosipulilla ja sitruunanmehulla maustettuna, niin hyvää!


Teki mieli nauttia yhdet nokkosletut jälkkäriksi makeana versiona, mutta talosta ei löytynyt marjoja tai hilloa. Keksin tehdä pikahilloketta paistinpannulla raparperista: raparperia ohuiksi viipaleiksi, pehmennystä pannulla gheessä kunnes raparperi hajoaa, lopuksi makeutus stevialla. Toimii!

Yksin maalla ollessani iski akuutti raparperipiirakan tarve, mutta aineksia piirakkaa varten ei ollut varattuna. Löysin netistä piirakkaohjeen, jossa taikina taiotaan pelkistä gluteenittomista jauhoista, vedestä, oliiviöljystä ja makeutuksesta. Piirakasta tuli aivan hyvä, mutta seuraavalla kerralla turvaudun taas mantelipohjaiseen suosikkiohjeeseeni. 


Käyttökuntoista suihkua meillä maalla ei ole eikä raanasta tuleva kaivovesikään ole juomakelpoista, joten täällä elellään vähän kuin puolivarustellulla mökillä kanisterivettä juoden ja puusaunassa peseytyen. Tulenteko alkaa jo sujumaan kätevästi ja vaatteet tuoksuvat savulta. Aamukahvit hörpin usein yöpaidassa pihakeinussa. Ihmisiä täällä tapaa harvakseltaan, peuroja sitäkin useammin. Ulkomaailmasta muistuttavat lähinnä silloin tällöin ohi kolistelevat junat sekä lentokoneet, joita taivaalla on etenkin viime päivinä näkynyt ja kuulunut lentävän usein ja matalalla - ilmeisesti armeijan tyypit harjoittelevat Horneteilla. Onhan täällä aiemminkin lennelty, mutta tässä maailmantilanteessa hävittäjien näkeminen taivaalla luo kummallisen, levottoman tunnelman. Se turvallisuuden kupla, joka metsän laidalla elellessä on mahdollista rakentaa itselleen, jos lakkaa hetkeksi seuraamasta uutisia, uhkaa särkyä. 


Sauna lämpeää. 


"Kuin herran kukkarossa" totesi ystävä kerran meidän luonamme maalla vieraillessaan ja siltä täällä useimmiten tuntuu. Oma rauha on lähes täydellinen. Toisaalta tämän oman rauhan ja tilan syrjäisen sijainnin voi kokea myös turvattomuutta aiheuttavana asiana, ainakin jos viettää aikaa maalla yksin. Meni vuosia, etten voinut edes kuvitella yöpyväni yksin maalla. En ole ihan varma siitä mitä pelkäsin. Paljon rikossarjoja katsovan kaupunkilaisen mielikuvitus lähti helposti laukalle ja taikomaan ties minkälaisia kauhuskenaarioita, kun piti miettiä jäämistä yksin yöksi maaseudun uhkaavana kokemani pimeyden keskelle. Nyt naurattaa, sillä mitä pelättävää maalla muka on? Jos jotain täällä pelkään, niin punkkeja, joiden puremasta on mahdollista sairastua entistä pahemmin. Muita petoja täällä tuskin kohtaa. Toki rennompaan suhtautumiseen maalla yksinoloon vaikuttaa myös se, että nykyään naapurit täällä ovat meille tuttuja ja aina voi soittaa jollekulle lähistöllä asuvalle, jos joku hätä tulee. Nykyään nautin siitä, että saan viettää maalla yksin aikaa. 

Vaikka maalla ollessa tuntuu välillä siltä, että on tämä yksi helvetin työmaa, niin on ollut hauska huomata, että tästä on samalla muodostunut mulle rauhoittumisen paikka ja jonkinlainen sielunmaisemakin. Olen aiemmin ollut ihminen, joka rentoutuu ennen kaikkea veden äärellä, enkä osannut kuvitella, että peltomaisemalla voisi olla samanlainen rauhoittava vaikutus. Siinä hetkessä on kuitenkin taikaa, kun istuu laavulla haistellen saunalta kantautuvaa savun tuoksua ja katsellen metsän reunan taa laskevaa aurinkoa sekä pellolle hiipivää usvaa, jonka läpi piirtyvät pellolle laiduntamaan tulleiden peurojen silhuetit. 





///

Pieniä otteita -blogi muualla verkossa: 



You Might Also Like

0 kommenttia

Kiitos kun luit! Ilahdun, jos jätät käynnistäsi jäljen.