Arkikuva 9/52

maaliskuuta 11, 2023


Maaliskuun ensimmäisen päivän alkuilta, keskiviikko. Pörssisähkön hinnat ilmoittava Tuntisähkö-sovellus on lupaillut seuraavalle päiville sopivia uuninlämmityshintoja, joten istuudun keittiön pöydän ääreen tekemään ruoanlaittosuunnitelmaa ja ostoslistaa. Muistilapun virkaa toimittaa vanha käyttämätön ilmaispostikortti, jollaisia on löytynyt pino meidän landelta ja jotka on otettu näin hyötykäyttöön. Ruokasuunnitelmaa pohdiskellessani juon samalla yrttihauduketta, syön veriappelsiinia ja ihmettelen päivien valoisuutta, sillä kello lähestyy jo iltakuutta eikä vieläkään tarvitse sytyttää valoja. 

Ruoanlaittosuunnitelman punaisena lankana on tällä kertaa mahdollisimman paljon enimmäkseen fiksua ja kohtuuhintaista ruokaa kerralla uunissa mahdollisimman vähällä vaivalla. Lisäksi suunnitelmassa pitää ottaa huomioon raaka-aineet, joita kaapista jo löytyy. Ruokien tulee olla myös gluteenittomia ja lehmänmaidottomia, koska yritän noudattaa edes jossain määrin tulehdusta vähentävää ruokavaliota tulehdussairauteni takia. Pähkäilyn jälkeen seuraavan päivän työlista ruoanlaiton osalta näyttää seuraavanlaiselta: 

  • Farinata, johon tulee täytteeksi ainakin vuohenmaitofetaa ja oliiveja (--> ostoslistalle: feta, oliivi; kikhernejauhoja kaapista jo löytyy). 
  • Spaghettikurpitsan paahtaminen (tarkoituksena käyttää jääkaapista löytyvää kurpitsaa spaghetin tilalla ja tehdä sen kaveriksi seuraavana päivänä jauhelihakastike; ostoslistalle: jauheliha, Mutti-tomaattimurska, kapris). Lista kertoo, että tätä ruokaa on tarkoitus syödä torstaina ja perjantaina. 
  • Mureke kanan jauhelihasta (--> ostoslistalle: kanan jauheliha, kananmunia, kookosmaitoa; thaityyliset mausteet, joita aion murekkeeseen käyttää, löytyvät valmiina kaapista). Ajatuksena on pakastaa valmis mureke sellaisia päiviä ajatellen, jolloin en jaksa tai ehdi kokata. 
  • Bataattiranskalaiset ja siivet/hornetit. Bataattiranskalaisten ainekset löytyvät valmiina, hornetit täytyy ostaa. Listasta näkyy, että tämä ruoka on suunnitelmissa seuraavalle päivälle eli torstaille. 
  • Mantelikala, ajatuksena pakastaa se myöhempää käyttöä varten. (Ostoslistalle: 3 pakettia seitiä, mantelilastuja, soijapohjaista ruokakermaa ja etikkapunajuuria lisukkeeksi, lisäksi ostoslistalle kukkakaalipakastetta kukkakaalimuusin valmistusta ajatellen sekä valkopippuria, joka on lopussa.) 
  • Peltipulla miehen synttäreiden kunniaksi. Tämä suunnitelma on listassa vielä idean tasolla enkä ole kirjannut tarvittavia aineita ylös. Gluteenitonta peltipullaa sitten valmistettiinkin ja hankittiin siihen ainekset, sillä niitä ei juuri löytynyt, koska leivoin pullaa ekaa kertaa 12 vuotta kestäneen gluteenittomuuteni aikana. 
Edellä mainittuihin ruokiin tarvittavien ainesten lisäksi ostoslistalta löytyvät tässä vaiheessa myös miso (ajatuksena opetella käyttämään sitä ruoanlaitossa), banaani ja muut hedelmät, ja taisinpa lisäillä sinne ennen miehen kauppaan lähtöä jotain muutakin, kuten kauramaitoa kahvia varten, salaattitarpeita ynnä muuta yleisesti tarvittavaa. Valmiin ostoslistan lähetin miehen puhelimeen, koska tästä suttusuunnitelmasta hän ei olisi ottanut mitään selvää. 

Kananjauhelihamureke jäi tällä kertaa valmistamatta eli laitoin kananjauhelihat pakkaseen toista kokkailukertaa odottamaan ja gluteenitonta pullaa leivottiin vasta perjantaina. Farinataa syötiin muun muassa oman maan pinaatista valmistetun pinaattikeiton kanssa ja farinatan sekaan heittelin myös oman maan lehtikaalta eli omaa satoa hyödynnetään aina kuin siihen on mahdollisuus. ///

Pieniä otteita -blogi muualla verkossa: 


You Might Also Like

0 kommenttia

Kiitos kun luit! Ilahdun, jos jätät käynnistäsi jäljen.