Apua arjen ruokarumbaan kiertävästä ruokalistasta

lokakuuta 31, 2023

Gyro bowlinkin voi valmistaa helposti paleoruokavalion mukaisesti viljattomana ja maidottomana. 


Mainitsin edellisessä postauksessani kuusiviikkoisesta kiertävästä ruokasuunnitelmasta, jonka olen aiemmin syksyllä tehnyt vähentääkseni arkisen ruokarumban pyörittämiseen liittyvää stressiä, ja siitä, miten meidän on tarkoitus ryhtyä sitä nyt arjessamme toteuttamaan. Raavin suunnitelman aikanaan kasaan hätäisesti, ja kun nyt ryhdyin sitä tarkemmin läpi käymään, niin se ei tuntunutkaan kovin mieluisalta. Siispä aionkin tehdä niin, että suunnittelen syömiset aina viikoksi kerrallaan, ja mikäli toteutunut ruokaviikko on tuntunut toimivalta, niin kirjaan tuon suunnitelman ylös myöhempääkin käyttöä varten, jolloin meille kertyy pikku hiljaa sellainen ruokasuunnitelma, jota on kiva toteuttaa.  

Koska lehmänmaidoton ja gluteeniton, paleon tyyppinen ruokavalio tietyin joustoin on tällä hetkellä sellainen syömisen tapa, joka sopii mulle hyvin ja joka tuntuu tässä hetkessä mahdolliselta toteuttaa, niin suunnittelen ateriat ainakin arkiruokien osalta tämän ruokavalion mukaisesti. Varsinainen paleoruokavaliohan on täysin viljaton, lehmänmaidoton, sokeriton ja palkokasviton, mutta itse olen tällä hetkellä täysin ehdoton ainoastaan gluteeniviljojen suhteen. Pyrin kuitenkin minimoimaan myös gluteenittomien viljojen sekä sokerin ja lehmänmaidon (pois lukien voi, joka tuntuu mulle sopivan) käytön arkiruoissa, ja myös palkokasveja käytän rajoitetusti. Gluteenittomista viljoista tosin kaura esiintyy ruokavaliossani tällä hetkellä myös arkisin kahvissa käyttämäni kauramaidon sekä satunnaisten kaurapuurojen muodossa, sillä yritän korkeita stressihormonitasojani laskeakseni opetella syömään aamupalaa, ja kaurahiutaleet ovat olleet helppo ja nopea tapa valmistaa aamupalaa, mutta yritän matkan varrella keksiä kaurapuurolle itselleni sopivampia aamupalavaihtoehtoja, jolloin saan minimoitua myös kauran käytön. 

Ei ole terveyden kannalta mitenkään ideaalista syödä samoja ruokia kovin montaa päivää putkeen, sillä syödyn ruoan tulisi mieluiten olla monipuolista ja vaihtelevaa, mutta mun ruokasuunnitelmani ideana on auttaa mua syömään enimmäkseen paleosti niillä kroonisen sairauden rajoittamilla voimavaroilla, jotka mulla ovat käytössäni. En yksinkertaisesti kykene valmistamaan joka päivä 2-3 ateriaa, jos haluan jaksaa tehdä muutakin kuin kokata ja siivota keittiötä ja kirjoitella ostoslistoja, joten siksi valmistan ja syön samaa ruokaa kerralla isompia annoksia. Toiveena on onnistua selviytymään kunkin arkiviikon lounaista yhdellä kokkauskerralla ja arkipäivällisistä 2-3 kokkauskerralla, ja myös aamupalaa valmistan kerralla isomman satsin aina kun se on mahdollista. Näin viikottaisten kokkauskertojen määrä pysyy siedettävänä. Ruoat vaihtuvat kuitenkin viikottain ja yritän huomioida viikottaisissa ruokasuunnitelmissa sen, että esimerkiksi eniten käytetyn eläinproteiinin lähde vaihtelee. 

Tämän viikon arkiruokalistalta löytyy borssikeittoa, mantelikalaa kera juuresmuusin ja etikkapunajuurien sekä paleo gyro bowl (en tiedä onko gyro bowlille suomenkielistä vastinetta). Aamupaloina mulla on misokaurapuuroa, chiakookoskarpalovispipuuroa ja uunimunakasta. Alkuperäinen ajatus oli syödä maanantaista perjantaihin lounaana borssikeittoa, jota keitetään sunnuntai-iltana jättimäinen kattilallinen, mutta sunnuntailta jäi yli uunilohta eikä sunnuntai-iltana olisi oikein ollut jaksamistakaan kokkailuun lauantai-iltaisen naapurin laavulla istuskelun jäljiltä, joten söimme maanantain lounaana gluteenitonta pastaa ja lohikastiketta borssikeiton sijaan. Iltaruokana oli gyro bowl, jota jäi myös tiistain lounaalle, ja borssikeitto keitellään sitten tänään tiistai-iltana. Keskiviikosta perjantaihin lounaana on borssikeittoa ja keskiviikkoiltana tehdään mantelikalaa ja juuresmuusia niin, että sitä riittää iltaruoaksi perjantai-iltaan asti. Ruokasuunnitelma tulee olemaan mulle raami, jota ei tarvitse noudattaa orjallisesti, vaan sitä muokataan esimerkiksi sen mukaan mitä ruokia viikonlopulta jää ja mitkä ovat raaka-aineiden päiväykset ja niin edelleen. Torstaina tai perjantaina sitten suunnitellaan loppuviikon ja seuraavan arkiviikon syömiset ja käydään hakemassa silloin myös raaka-aineet, mikäli se aikatauluihin muuten sopii. Näin ollen mun ruokasuunnitelmassani ruokaviikko tulee alkamaan aina lauantaista ja päättymään perjantaihin. 

Mietin, että ehkäpä joku muukin voisi tällaisesta ruokasuunnitelmasta hyötyä, joten mikäli suunnitelmasta tulee mielestäni hyvä ja toimiva, niin voisin sen mahdollisesti blogissanikin jakaa. Kerrothan alla olevassa kommenttiboksissa, jos sua tällainen ruokasuunnitelma kiinnostaa! Jonkin aikaa tietysti menee, kunnes suunnitelma valmistuu ja hioutuu sellaiseksi, että se kannattaa julkaista. Kunkin viikon reseptit kerään myös Pinterestiin omaan kansioonsa, josta ne ovat helposti löydettävissä. Blogini löytyy Pinterestistä käyttäjätunnuksella @pieniaotteita. 



///

Ota Pieniä otteita -blogi seurantaan: 




You Might Also Like

0 kommenttia

Kiitos kun luit! Ilahdun, jos jätät käynnistäsi jäljen.