Lisähaastetta erikoisruokavalion noudattamiseen ruoan ja sähkön sotahintojen myötä

marraskuuta 20, 2022



Tulehdusta vähentävän ruokavalion noudattamisessa on jo itsessään hommaa ja haastetta kerrakseen, varsinkin kun sitä harrastaa pienillä tuloilla ja kroonisesti sairaana, mutta tänä syksynä projektin haastavuus on noussut seuraavalle tasolle ruoan ja energian hintojen ampaistessa ylös raketin lailla ja meillä myös sähkösopimuksen muuttuessa pörssisähköksi, jonka tunneittain rajustikin vaihtelevat hinnat ovat nyt se kapellimestari, joka tahtipuikkoa heiluttelee ja aikatauluja sanelee. Toisin sanoen, kotihommista kuten ruoanlaitosta sekä tiski- ja pyykkikoneen pyörittämisestä täytyy huolehtia silloin kun sähkö on halvimmillaan eikä silloin kun se itselle parhaiten sopisi. Kroppani, jonka rytmissä mun pitäisi saada elää voidakseni mahdollisimman hyvin, joutuu nyt vain mukautumaan tähän uuteen systeemiin, vaikka se tarkoittaakin sitä, että oireeni ajoittain leimahtavat joutuessani tekemään asioita silloin kun olisi levon aika. 

Ruokarutiinin päivittäminen vastaamaan tätä uutta todellisuutta vaatii sopeutumista ja ajatustyötä, jota olen pyrkinyt viime päivinä tekemään ja jonka tulosta tämä postaus on. Pohdin tässä tekstissäni sitä miten toteuttaa tulehdusta vähentävää ruokavaliota, jonka noudattaminen on mulle tärkeimpiä tulehdussairauteni hoitokeinoja, riittävän hyvin, mutta kuitenkin kohonneet ruoan ja sähkön hinnat sekä rajoittuneen toimintakykyni huomioiden. Jos et ole seurannut blogiani pidempään ja tulehdusta vähentävän ruokavalion ajatus on sulle uusi ja olet kiinnostunut siitä mitä sillä tässä tarkoitetaan, niin suosittelen tässä kohtaa seuraavien vanhempien postausteni lukemista: 



Ruokalistojen suunnittelemisen raamit 

Kriteerini valmistamalleni ja syömälleni ruoalle ovat tällä hetkellä seuraavanlaiset: 

  • Ruoan tulee olla terveyssyistä vähintäänkin gluteenitonta ja lehmänmaidotonta ja gluteenittomia viljoja, palkokasveja ja sokeria käytetään vain rajoitetusti. Ruokavalion olisi hyvä sisältää myös runsaasti erivärisiä kasviksia, rikkipitoisia kasviksia kuten kaaleja ja sipuleita, sekä vihreitä lehtikasviksia. 
  • Ruokabudjetti on rajallinen eli ruoan hinta pitää ostoksia suunniteltaessa huomioida. 
  • Arkiruokien tulee olla helppoja toteuttaa ja olla mieluiten sellaisia, että kerralla on helppo valmistaa ruokaa useamman päivän tarpeiksi. 
  • Kokkailussa suositaan nyt ruokia, jotka valmistuvat vähällä sähköllä tai kokonaan ilman sähköä. 
  • Halpoja pörssisähkötunteja, jotka ilmoitetaan lyhyellä varoitusajalla ajankohtaa edeltävänä iltapäivänä, ajatellen kaapista ja pakkasesta pitäisi löytyä myös hyvin säilyviä raaka-aineita, joista saa uunissa kokattua ex tempore isoja satseja ruokaa kerralla. 
Arjen pyörittäminen on kuluneena syksynä tuntunut puulämmityksineen, sadonkorjuuhommineen sekä raha- ja muine huolineen sen verran työläältä ja raskaalta, että en ole jaksanut syömistenkään suhteen skarpata niin hyvin kuin olisi syytä ja ruokavalio on mennyt huonompaan suuntaan sisältäen liikaa mm. riisiä, gluteenitonta pastaa, palkokasveja, sokeria ja noutoruokaa sekä liian vähän erilaisia kasviksia, joiden saannista mun olisi kroonisesti sairaana tosi tärkeää huolehtia. Nyt kun luonto on asettumassa levolle eikä hyötypuutarha enää teetä hommia, on mulla paremmin aikaa ja energiaa ryhtyä viilaamaan syömisiäni paremmalle mallille ja miettiä tapoja toteuttaa sellaista ruokarutiinia, joka sopii edellä hahmottelemiini nykytilanteen asettamiin raameihin. 

Koska jatkuva stressaaminen on ihan yhtä epäterveellistä kuin huonosti syöminenkin, niin olen päättänyt, että nyt ei ole (onko koskaan?) oikea aika lähteä tavoittelemaan täydellistä ruokavaliota, vaan riittävän hyvien valintojen tekeminen saa riittää. Käytännössä tämä tulee tarkoittamaan esimerkiksi sitä, että ostoskorista tulee löytymään rajoitetusti muun muassa palkokasveja ja gluteenittomia viljoja, jotka eivät ole terveyteni kannalta optimaalisinta ravintoa, mutta jotka ovat hinnaltaan edullisia sekä nopeasti ja helposti valmistuvia. En myöskään aio laskea päivittäisten kasvisten määriä, kuten tekisin, jos söisin itselleni parhaalla mahdollisella tavalla. 


Ruokalistan ideointia

Olen nyt miettinyt ruokia, jotka täyttävät edellä mainitut kriteerit, ja hahmotellut listaa, jonka pohjalta lähteä viikoittaisia ruokalistoja suunnittelemaan. Arkikokkailu tapahtuu pääosin liedellä ja raakaruokia syöden ja viikonloppuna voidaan kokkailla myös tulella. Uunia hyödynnetään silloin kun sähkö on edullista ja silloin tehdään kerralla paljon ruokaa, josta osa pakastetaan tuleviksi aterioiksi. Slowcooker, josta olen haaveillut ja joka helpottaisi ruoanlaittoa sekä jonka avulla olisi helpompaa hyödyntää esimerkiksi halvempaa yösähköä, on yhä hankkimatta, koska en ole jaksanut perehtyä aiheeseen.

Ilman sähköä valmistuvat ruoat: 

  • Tuorepuurot
  • Smoothiet
  • Tulella tehtävät ruoat: erilaiset kasvis-liha/kanapannut muurikalla, muurikkamuikut ja paistetut perunat, loimulohi, savustettu kala, grilliruoat... 
  • Salaatit: ruokaisat salaatit proteiinilisällä tai lisukesalaatti (esim. coleslaw) ilman proteiinia jonkun kypsennetyn proteiinin kaveriksi 

Liedellä helposti ja suhteellisen vähällä sähköllä valmistuvat ruoat: 

  • Iso kattilallinen ruokaisaa keittoa, jossa hyödynnetään pakastekasviksia 
  • Sosekeitto
  • Linssikeitto
  • Kattilassa valmistettava kaalipata  
  • Iso satsi paljon kasviksia sisältävää jauhelihakastiketta 
  • Pastaruoat (glut. pastasta) 
  • Munakkaat 
  • Puurot 

Uuniruoat, joita voidaan tehdä sähkön ollessa edullista:  

  • Peltikasvikset + proteiini (kana, liha, kala, makkara) 
  • Iso satsi kanan rintafileitä, jotka nautitaan esim. coleslaw´n kanssa tai osana ruokaisaa salaattia 
  • Juures-lihapata 
  • Kiusaukset, laatikot 
  • Nyhtökana, nyhtöpossu 
  • Uunimunakas
  • Lihapullat, lihamureke 


Ostoslistan runko

Meillä pyritään käytännön syistä käymään kaupassa harvakseltaan ja hankkimaan kerralla vähintään viikon tai mielellään parinkin ruoat, ja olen tätä ajatellen hahmotellut runkoa kauppalistalle, jota sitten aina tilanteen mukaan vähän varioidaan. Lista näyttää tällä hetkellä seuraavanlaiselta: 

  • Pakastekasviksia (suosin sekoituksia, joissa kukka- ja parsakaalta sekä porkkanaa) 
  • Hyvin säilyviä juureksia 
  • Sipuleita
  • Erilaisia tuoreita kaaleja
  • Salaattia
  • Sesongin hedelmiä
  • Muita kasviksia tarjonnan ja hinnan mukaan 
  • Tuoretta kalaa, jos laatu ja hinta on ok
  • Seitiä
  • Katkarapuja 
  • Naudan jauhelihaa
  • Kanan rintafileitä 
  • Kanan paistileikkeitä
  • Pekonia
  • Porsaan kassleria nyhtöpossua varten 
  • Vuohenmaitofetaa
  • Kuivattuja linssejä 
  • Papuja
  • Siemeniä, pähkinöitä 
  • Puurotarpeita
  • Maapähkinävoita
  • Hunajaa
  • Mausteita (kalakastike, soijakastike, ponzu, sriracha, kuivatut mausteet)
  • Oliiviöljyä
  • Etikoita, balsamicoa
  • Kookosmaitoa
  • Tomaattimurskaa (Mutti on parasta) 
  • Soijapohjaista ruokakermaa
  • Kasvimaitoa kahviin 
  • Kahvia
  • Yrttihaudukkeita
  • Vihreää teetä 
  • Kananmunia 
  • Voita 
  • Riisiä, riisinuudelia 
  • Glut. pastaa 
Pakasteesta ja kaapeista löytyy muun muassa marjoja, omenasosetta, omenamehua, lehtikaalta, mangoldia, pinaattia, riistaa, haukea, perunaa ja valkosipulia, joten näitä meidän ei tarvitse kaupasta tällä hetkellä ostaa. 


Hahmotelma viikon ruokalistaksi 

Meillä on ollut pörssisähkö käytössä vasta muutamia viikkoja, joten mulla ei ole vielä ihan selkeää käsitystä siitä miten halvat "uunissakokkaustunnit" ajoittuvat ja kuinka usein niitä on, joten siksi on hankalaa tietää millaiseksi ruoanlaittorutiini ajan saatossa lopulta muotoutuu. Nyt sähkö on koko ajan niin kallista, että uunia ei meillä lämmitetä, vaan mennään liedellä valmistuvilla ruoilla. Mietin miltä viikon ruokalista voisi tällaisessa tilanteessa näyttää ja se voisi olla jotain tällaista: 

Keitellään sunnuntai-iltana iso kattilallinen keittoa pakastekasviksista, kanasta ja aasialaistyyppisistä mausteista ja syödään sitä esimerkiksi neljän päivän (ma-to) arkilounaina, joita kukin voi lämmittää mikrossa oman aikataulunsa mukaan. Maanantain päivälliseksi katkarapusalaatti, joka valmistuu ilman sähköä. Tiistain ja keskiviikon päivällisenä vaikkapa kasvispitoinen jauhelihakastike, jota kokataan iso satsi ja jonka kaverina nautitaan juures- tai kukkakaalimuusia. Jäljelle jäävä osa kastikkeesta pakastetaan tulevia helppoja ja nopeita aterioita varten. Torstain iltaruokana taas ruokaisa salaatti. Perjantain lounaana joku nopea pasta ja iltaruokana mausteinen kasvis-kanahässäkkä pannulla. Lauantailounaana muikkuja ja perunaa tulella kokaten ja illalla lämmittävää pho-keittoa. Sunnuntaina syödään samaista pho-keittoa sekä sellerimuussia, höyrytettyä parsakaalia ja pannulla paistettua haukea.  Aamupaloina vaihdellen tuorepuuroja, lämmintä chiapuuroa (valmistuu muutamassa minuutissa liedellä), munakasta, smoothieta tai banaanilettuja. Tai jos pakkasesta löytyy edellisten uunikokkausten jäljiltä valmiita aterioita, niin myös niitä voidaan mikrota ruoaksi, jos aikaa tai jaksamista kokkaamiseen ei ole. 

Täytyy kyllä sanoa, että tällainen ruoanlaitto ja syöminen ei ole elämään iloa tuova asia, vaan ruoissa pysyminen tuntuu suorittamiselta etenkin, jos sähkön hinta pysyttelee niin korkealla, että uunin käyttämisen saa unohtaa. Tämä on kuitenkin tilanne nyt eikä auta muu kuin mennä sen mukaan. Ehkäpä vielä tsemppaan ja innostun vaikka googlaamaan uusia kivoja paleotyyppisiä keitto- ja raakaruokareseptejä viikottaisia ruokalistoja piristämään. 


Tästäkin selvitään

Tässä surkutellessani sähkön korkeita hintoja ja niiden vaikutusta elämään muistan, että niin tosiaan, se sähkö ylipäätään on kuitenkin aika kiva ja kätevä juttu - talvella kun edessä voi olla tilanteita, joissa sitä kallista sähköäkään ei ole aina käytettävissä. Näihin tilanteisiin olen varautunut hankkimalla kaappiin sellaista oman ruokavalion mukaista kotivaraa, joka ei vaadi valmistamista tai jonka voi valmistaa vaikkapa kaasulla toimivalla retkikeittimellä tai tulella. Meiltä löytyy aina muun muassa ainekset tuorepuuroon (chiasiemeniä, kookosmaitoa, purkkiananasta, marjoja ja omenasosetta pakkasessa, maapähkinävoita), purkkitonnikalaa, maissikakkuja ja hernekeittoa.

Vaikka arki tulee tänä talvena olemaan aiempaa hankalampaa ja stressaavampaa, niin yritän muistaa, että meillä täällä Suomessa asiat ovat kuitenkin lopulta aika hyvin ja että tämäkin on vain ohimenevä vaihe, josta selvitään.   



///

Pieniä otteita -blogi muualla verkossa: 





You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Ootko tehnyt mitään laskelmaa tai arviota, kuinka paljon voita sähkön hinnassa, kun olet suunnitelmallinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole jaksanut sen tarkemmin laskeskella, vaikka kiinnostaisi kyllä. Mutta aika isoja piikkejä esimerkiksi uunin (joka on pieni ja vanha eikä ole kiertoilmamallia, vaan vaatii esilämmittämisen) lämmittäminen tekee sähkönkulutuskäppyröihin, ja jos uunia lämmittää vielä kalleimmilla pörssisähkötunneilla, niin varmasti kasvattaa sähkölaskuja tuntuvasti.

      Poista

Kiitos kun luit! Ilahdun, jos jätät käynnistäsi jäljen.